Διατροφικές Διαταραχές


Νευρική Ανορεξία:

Η νευρική ανορεξία είναι μία πολύ σοβαρή ψυχική νόσος, η οποία πλήττει άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, καθώς επηρεάζονται πιο πολύ από τα κακά πρότυπα σώματος που προβάλλονται κατά κόρον στον χώρο της μόδας και της τηλεόρασης. Η νευρική ανορεξία είναι μία σοβαρή κατάσταση, καθώς αν αφεθεί χωρίς φροντίδα μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Ένας άνθρωπος με νευρική ανορεξία αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί τροφή και μπορεί να περνάει μέρες με ελάχιστη έως καθόλου τροφή. Π.χ. μπορεί μία κοπέλα να φάει ένα μήλο μόνο μέσα στην ημέρα και να επιβάλλει στον εαυτό της να μη φάει τίποτα άλλο.

Οι ανορεξικοί καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους σκεπτόμενοι τις θερμίδες που κατανάλωσαν και κάνοντας υπερβολική γυμναστική προκειμένου να χάσουν τις θερμίδες που πήραν. Αρνούνται ότι πεινούν, αποφεύγουν σχολαστικά τα γεύματα με την οικογένεια ή το φιλικό τους περιβάλλον και σταδιακά απομονώνονται.

Πολλές φορές κρύβουν το φαγητό που τους δίνεται και στη συνέχεια το πετούν. Είναι πολύ συνηθισμένο οι ανορεξικοί να βγάζουν φωτογραφίες και να κάνουν δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα με φαγητά τα οποία φυσικά δεν τρώνε.

Ακόμα, όσοι υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα, ή πολλές φορές ελαχιστοποιούν τη σπουδαιότητά του.

Η ανορεξία καταβάλλει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους και η θεραπεία της είναι μακροχρόνια και δύσκολη καθώς όλα αυτά που βλέπουμε συμβαίνουν σε βάθος πολλών χρόνων και οι στρεβλές πεποιθήσεις γύρω από το σώμα και την εικόνα είναι παγιωμένες.

Νευρική Ανορεξία

Ακόμα και το κοίταγμα στον καθρέπτη μπορεί να είναι μία οδυνηρή εμπειρία για αυτούς, καθώς ενώ η απίσχναση είναι παραπάνω από προφανής, εκείνοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως παχύ. Σε βαριές περιπτώσεις η νοσηλεία είναι επιβεβλημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η νευρική ανορεξία θεραπεύεται με πολλή προσπάθεια και υπομονή. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση καλούνται να αναπτύξουν πιο ελαστικές πεποιθήσεις για το φαγητό, καλούνται να αλλάξουν τη σχέση με τον εαυτό τους και κατά συνέπεια με το περιβάλλον τους.


Παχυσαρκία:

Παχυσαρκία

Η μάχη με το βάρος αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο για άνδρες και γυναίκες. Ακόμα και τα παιδιά δεν γλιτώνουν από αυτή την κατάσταση, η οποία είναι πλέον μάστιγα για τον πληθυσμό στις δυτικές κοινωνίες. Η κακή διατροφή με πολλές επεξεργασμένες τροφές, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες που συντελούν στο αυξημένο βάρος.

Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται η παχυσαρκία είναι πολλοί. Καταρχήν, εύκολη αύξηση βάρους μπορούμε να δούμε σε άτομα με υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες ορμονικές διαταραχές. Ακόμα, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η έλλειψη ύπνου κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πέρα από τις σωματικές αιτίες που συντελούν στην αύξηση βάρους, υπάρχουν και οι ψυχολογικές αιτίες, οι οποίες δημιουργούν και συντηρούν αυτή την κατάσταση.

Ακόμα και αν αποφασίσετε να χάσετε το περιττό βάρος με σωστή διατροφή και άσκηση, η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρήσετε το υγιές βάρος σε βάθος χρόνου. Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο το φαινόμενο να ξαναπαίρνει κανείς το βάρος που έχασε σε λίγο διάστημα μετά τη διατροφή που έκανε. Αυτό πολλές φορές οφείλεται σε παράγοντες ψυχολογικούς, όπως π.χ. κακή διαχείριση του άγχους. Σκεφτείτε πόσο συχνά βλέπετε στις ταινίες όταν χωρίζει κάποια κοπέλα, να ανοίγει το ψυγείο και να καταβροχθίζει μία τεράστια συσκευασία παγωτού. Τρώμε λοιπόν, πολλές φορές, για λάθος λόγους.

Εκεί ακριβώς στοχεύει η εξειδικευμένη παρέμβαση που παρέχω. Στόχος είναι να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο τρώει εκείνη τη στιγμή, πεινάει πραγματικά ή είναι στεναχωρημένος- απογοητευμένος ή απλά βαριέται; Τι σημαίνει το φαγητό για τον καθένα και τι ρόλο έχει ως ψυχική ανακούφιση στη ζωή του.

Ποια η σχέση που έχει κανείς με τον εαυτό του και τους άλλους και τι προσφέρει το αυξημένο βάρος στη ζωή γενικότερα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξεσπούν την απογοήτευση και τη θλίψη τους στο φαγητό επειδή νιώθουν ότι δεν τους αγαπάει ο σύντροφός τους, ή επειδή πιέζονται από τη δουλειά. Όλα αυτά τα θέματα και πολλά άλλα εξετάζονται διεξοδικά και σε συνδυασμό με πρακτικές τεχνικές προσφέρουν μία πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση του βάρους και του εαυτού εν γένει.

Ο βασικός στόχος δεν είναι να βοηθήσω απλά έναν άνθρωπο να χάσει βάρος, αλλά να αποδεχτεί τον εαυτό του και να αλλάξει τη σχέση μαζί του, να πάψει να αυτοτιμωρείται και να εκπαιδευτεί σε ένα καινούργιο τρόπο σκέψης. Αυτός ο καινούργιος τρόπος σκέψης κάνει τους ανθρώπους να υιοθετούν συμπεριφορές που καθιστούν πιο εύκολη τη διαχείριση του βάρους μακροπρόθεσμα.Ακόμα και το κοίταγμα στον καθρέπτη μπορεί να είναι μία οδυνηρή εμπειρία για αυτούς, καθώς ενώ η απίσχναση είναι παραπάνω από προφανής, εκείνοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως παχύ. Σε βαριές περιπτώσεις η νοσηλεία είναι επιβεβλημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η νευρική ανορεξία θεραπεύεται με πολλή προσπάθεια και υπομονή. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση καλούνται να αναπτύξουν πιο ελαστικές πεποιθήσεις για το φαγητό, καλούνται να αλλάξουν τη σχέση με τον εαυτό τους και κατά συνέπεια με το περιβάλλον τους.

Share by: