Κατάθλιψη

 

 
 
Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις συχνές ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος. Οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες και εμφανίζεται ακόμα και σε πιο μικρές ηλικίες (εφηβεία και παιδική ηλικία).

Πολλές φορές η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα των νέων μαμάδων, τότε την ονομάζουμε επιλόχεια κατάθλιψη και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί.
 
 
Κατάθλιψη
 
 
 
 
Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να έχουν φτωχή απόδοση στην εργασία, να αισθάνονται ότι δεν έχουν ενδιαφέρον για τίποτα και να έχουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης.

Πολλές φορές ο ύπνος και η όρεξη διαταράσσονται. Τα καταθλιπτικά άτομα αισθάνονται θλίψη, στεναχώρια, απογοήτευση και πολλές φορές απελπισία και αυτά τα αισθήματα κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάθλιψη απομυζά την ενέργεια των ανθρώπων και τους κάνει νωχελικούς, κουρασμένους, αδιάφορους για πράγματα που κάποτε τους ευχαριστούσαν.
 
 
 
 
 
Είναι πολύ χαρακτηριστική η αυτομομφή, καθώς και το αίσθημα αναξιότητας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τους στερεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και τους δημιουργεί αίσθημα ανημπόριας και αβοηθησίας. Στις πιο βαριές περιπτώσεις, οι άνθρωποι χάνουν το κίνητρο για ζωή και κάποιοι από αυτούς κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό αν αντιμετωπίζετε εσείς, είτε κάποιος δικός σας άνθρωπος την κατάθλιψη να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό, προκειμένου να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αυτήν.